ჩვენ ხშირად გვრჩება საკვები, რომელთაც მოგვიანებთ შევაცხელებთ და ისე მივირთმევთ ხოლმე. ზოგადად, ნებისმიერი საკვები დამზადებისთანავე მივირთვათ უმჯობესია, რადგან ახალი გაცილებით უფრო სასარგებლოა,თუმცა ზოგიერთი მათგანის გაცხელება არ შეიძლება, რადგან გაცხელებისას მომწამვლელ ნივთიერებს გამოყოფს, რაც ჯანმრთელობას საფრთხეს უქმნის:
1. სოკო – ის მომზადებისთანავე უნდა მიირთვათ და თუ მოგვიანებთ გადაწყვეტთ შეჭმას სჯობს არგააცხელოთ და ცივად ჭამოთ. გაცხელების მერე სოკოში პროტეინების შემადგენლობა იცვლება, ის კარგავს ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებებს, იწვევს მონელების პრობლემებს და გემოც ეცვლება.
2. ქათამი – იგივე ხდება ქათმის შემთხვევაშიც, ამიტომ თუ სხვა გამოსავალი არ გაქვთ და აუცილებლად უნდაგააცხელოთ სჯობს ძალიან დაბალ ტემპერატურაზე.
3. კარტოფილი – ეს უამრავი ნივთიერებით სავსე პროდუქტი გაცხელების შემდეგ ყოველგვარ სასარგებლო თვისებას კარგავს და მომწამვლელი ხდება.
4. ისპანახი – იგი შეიცავს ნიტრატებს და გაცელების შემდეგ ნიტრიტებად გადაიქცევა, რაც კარცინოგენული ზემოქმედების ნივთიერებაა. ასე რომ მხოლოდ ცივად მიირთვით.
5. ჭარხალი – ჭარხალიც ნიტრატებს შეიცავს და გაცხელებული ნამდვილი შხამია.
6. ნიახური – როდესაც სუფის გაცხელებას დააპირებთ ეცადეთ ნიახური ამოიღოთ და ისე გააცხელოთ. ნიახური გაცხელების შემდეგ ტოქსიკური ხდება, რადგან ისიც ნიტრატებს შეიცავს.
7. კვერცხი – ისიც რისკ-პროდუქცია, რადგან მაღალ ტემპერატურაზე მომწამვლელ ნივთიერებს გამოყოფენ.
წყარო: http://dare.ge/