2013 წლის ნოემბერში ერთი სტანდარტული იმერული ხაჭაპურის მომზადების საშუალო ხარჯმა საქართველოს ქალაქებში 3,42 ლარი შეადგინა, აქედან მაქსიმალური მაჩვენებელი - 3,52 ლარი - თბილისში, ხოლო მინიმალური - 3,32 ლარი- ბათუმში დაფიქსირდა. საერთო ჯამში კი, ოქტომბერთან შედარებით, ხაჭაპურის თვითღირებულებამ 2,1%-ით მოიმატა, - აცხადებენ ეკონომიკის საერთაშორისო სკოლაში (ISET), სადაც უკვე წლებია, რაც ხაჭაპურის ინდექსით ქვეყანაში ინფლაციის დონეს ითვლიან.
”ყველის ფასი 4,1%-ით გაიზარდა, რაც ხაჭაპურის ინდექსის ზრდაში მთავარი ფაქტორია. იმავდროულად, 1,9% -ით მოიმატა ფქვილის ღირებულებამაც. სამაგიეროდ, რძისა და კვერცხის ფასები 2,5% და 1%-ით შემცირდა, რამაც შედარებით გაანეიტრალა ხაჭაპურის გაზრდილი თვითღირებულება”, - აღნიშნულია ISET -ის კვლევაში.
მართალია, ხაჭაპურის მომზადება ყველაზე ძვირი თბილისში ჯდება, მაგრამ ”ხელმომჭირნე დიასახლისს” დედაქალაქში იაფი ინგრედიენტების მოძიება გაცილებით უიოლდება, მას შეუძლია, ხარჯების 17,7% დაზოგოს და ხაჭაპური 2,90 ლარად მოამზადოს. სამაგიეროდ, ხარჯების შემცირება თელავში დიასახლისებს მხოლოდ 10,7%-ით (3,04 ლარამდე), ქუთაისში - 9 %-ით (3,13 ლარამდე), ბათუმში - კი 7,7% (3,06 ლარამდე) შეუძლიათ.
კონკრეტული პროდუქტის მაგალითზე სამომხმარებლო ფასების ცვლილებების განსაზღვრა საკმაოდ აპრობირებული მეთოდია. მაგალითისათვის, ამერიკაში სამომსხმარებლო ფასებს ბიგ მაკის ინდექსით ითვლიან (Big Mac Index). ცხადია, საქართველოსთვის ყველაზე სახასიათო პროდუქტი ხაჭაპურია, სწორედ ამიტომ, ISET-მა სამომხმარებლო ფასების ცვლილებების თვალსაჩინოებისთვის სწორედ ხაჭაპური აირჩია.
წყარო"BPN"